RUTA ESTANY SALAT/GELAT

Ens trobem al PUNT 1, davant de l'escola Marcel·lí Esquius, al carrer Brasil, 15. Girem a mà dreta i baixem pel carrer Nicaragua. Quan arribem a l'avinguda Costa del Zèfir, cal que girem a mà dreta i agafem l'avinguda Huesca fins arribar a l'avinguda Verge de Montserrat. Caldrà seguir a l'esquerra fins al final d'aquesta avinguda per poder contemplar tota la serralada prelitoral.

Estem al PUNT 2 del recorregut. Des d'aquí podem observar d'esquerra a dreta: la serra de Tivissa, la serra de Llaberia, la de Pradell i la serra de la Mussara.

Seguim la ruta fins al final de l'avinguda Montserrat i agafem el camí paral·lel a la carretera N340 que ens durà a  la riera. Seguim el llit de la riera de Les Atzavares en direcció a la muntanya i arribarem al PUNT 3, on trobarem la Masia del Barranc de les Atzavares. Aquí podrem observar les restes de la masia i la flora autòctona típica de la zona meditarrània.

És hora de dirigir-nos cap a l'Estany Salat/Gelat. Cal que refem el camí per on hem vingut i passar pel túnel de la N340 que ens durà directament a l'Estany. L'anirem vorejant i admirant tota la flora i la fauna. Ens trobem ja al PUNT 4.

Una vegada a l'Estany Salat/Gelat podem observar les restes d'una caseta de vigilància. També hi podem observar la flora que trobem al voltant, com el panical marí, el tamariu, la canya, la salicòrnia, el jonc, la verdolaga...

S'hi poden observar ocells com el martinet, l'ànec coll verd i altres espècies.

Caldria verificar si hi ha existència del fartet (Aphanius iberus), peix petit que viu a les llacunes de la costa mediterrània de la Península Ibèrica i es troba en perill d'extinció.

ORIGEN DEL NOM DE L'ESTANY